• bilgi@underdrew.com
  • Terazidere Mh. Baki Sk. No:34/1 Bayrampaşa / İSTANBUL
Web Tasarımda Mikro Etkileşimler
Web Tasarımda Mikro Etkileşimler
Web Tasarımda Mikro Etkileşimler

Onları fark etmeyebilirsiniz, ancak mikro etkileşimler her yerdedir.

Günü geçirmeniz için mikro etkileşimlere güveniyorsunuz. Sabah kahvaltınızı yaptığınızda, ekmek hazır olduğunda ekmek kızartma makinesinden fırlar, demlik dolduğunda kahve makinesi bip sesi çıkarır ve yumurtanızın piştiğinde size bildirmek için yumurta zamanlayıcı çalar. Onları fazla düşünmeyebilirsiniz, ancak mükemmel yumurtaları pişirmek veya soğumadan önce tostunuzun tadını çıkarmak olsun, sizi başarıya götüren ince dürtülerdir.

Bu mikro etkileşimler çevrimiçi olarak da mevcuttur. Web sitelerinde saklanıyorlar, kurnazca çevrimiçi dünyayı kullanıcılar için daha samimi ve ilgi çekici hale getiriyorlar. Web tasarımında mikro etkileşimlerin gücünden yararlanmak istiyorsanız, işte bilmeniz gerekenler hakkında hızlı bir başlangıç.

Web Sitesi Mikro Etkileşimleri Nelerdir?

Esasen, mikro etkileşimler ince animasyonlar veya bir web sitesinin tasarımında kullanıcı girdisine dayalı değişikliklerdir. 

Mikro etkileşim : 

Bir kullanıcı veya sistemin durumundaki değişiklik tarafından tetiklenir.

Ara yüzde geri bildirim olarak bilinen küçük, son derece bağlamsal değişiklikler sağlayarak bir tetikleyiciye tepki verir.

Web tasarımında kullanılan birçok farklı mikro etkileşim vardır. İşte en yaygın olanlardan sadece birkaçı:

Kaydırma çubukları - kullanıcı tarafından tetiklenir ve bir web sitesinde belirli (bağlama dayalı) konumu gösterir.

Bağlantı renklerini değiştirme - bağlantılar bir tıklamadan sonra renk değiştirerek kullanıcıların o sayfayı ziyaret ettiğini gösterir.

Fareyle üzerine gelme ekranları - imleç bir bloğun üzerine geldiğinde, belirli bilgilerin ayrıntılarını içeren yeni bir ekran belirir.

Vurgulama - imleç üzerlerine geldiğinde simgeler vurgulanır.

Düğmeler - ancak yalnızca düğme fareyle üzerine gelindiğinde veya tıklatıldığında, bir renk değişikliği veya animasyonla hafifçe değişirse. Statik düğmeler mikro etkileşimler değildir.

Çoğu mikro etkileşim canlandırılır, ancak bu her animasyonun bir mikro etkileşim olduğu anlamına gelmez. Örneğin GIF'ler, kullanıcı veya durum değişikliği tarafından tetiklenmediklerinden mikro etkileşim olarak kabul edilmezler. Video oynatıcılar da bağlamsallaştırılmadıkları için mikro etkileşim değildir; onlar sadece eski bir özellik. Ancak, video oynatıcıdaki ses kaydırıcısı bir mikro etkileşim olarak kabul edilir. 

Mikro Etkileşim Süreci

Mikro etkileşimler dört adımı takip eder:

Tetikleyici

Kurallar

geri bildirim

Döngüler ve modlar

Tetik mikro etkileşimi başlar. Bunun nedeni, bir farenin tıklanması gibi kullanıcı girdisi veya bir dosyanın indirilmesi tamamlandığında olduğu gibi sistemdeki bir değişiklik olabilir.

Kurallar ne yapacağını sistemini anlatmak. Kullanıcı X yaptığında Y olur.

Geri bildirim , kullanıcıya bir şey olduğunu bildiren şeydir. Facebook'ta "beğen" düğmesine tıkladığınızda (tetikleyici), eylemi doğrulayan büyük bir başparmak yukarı animasyonu (geri bildirim) alırsınız.

Döngüler ve modlar , eylem sonrası kurallardır. Sisteme eylemi tekrarlaması (döngüler) veya durdurması (modlar) gerektiğini söyler. Bir uyarı, bir döngü tarafından kontrol edilir. Uyarı, kullanıcı onunla etkileşim kurana kadar devam eder. Fareyle üzerine gelme animasyonu bir mod olacaktır. İmleç ayrıldığında mikro etkileşim durur.

Web Tasarımında Mikro Etkileşimleri Kullanarak Kullanıcı Katılımını Artırın

Diğer pek çok siteyle rekabet ederken, web sitenizi çevrimiçi olarak öne çıkarmak zor olabilir. Daha ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi, web sitenize gelen ziyaretçileri artırır, onları daha uzun süre orada tutar ve ideal olarak satışlarınızı artırır.

Kullanıcıya Değişiklikleri Bildirin

Kullanıcılar döngü içinde olmayı severler. Bir web sitesini ziyaret ettiğinizi ve ilginç bir bağlantı bulduğunuzu hayal edin. Tıklarsın ama hiçbir şey olmaz. Tıklamanızı tanıdı mı? Bağlantı bozuk mu? Beş kez daha tıklamanız gerekir mi? Bilmiyorsun! Muhtemelen web sitesini hayal kırıklığına uğratacak ve başka bir bilgi kaynağı bulacaksınız.

Mikro etkileşimler, kullanıcıların eylemlerinin kaydedildiğini bilmelerini sağlar. Onları döngüde tutar. Bir tıklamadan sonra bağlantının rengini değiştirmek kadar basit bir şey bile kullanıcılara bir değişiklik olduğunu bildirir ve sistem üzerinde çalışıyor. 

İstatistikler , kullanıcıların% 40'ının yüklenmesi üç saniyeden uzun süren bir web sitesinden ayrıldığını gösteriyor. Mikro etkileşimler, kullanıcıların sistemin çalıştığını bilmelerini sağlayarak daha uzun yüklenen sayfalardaki hemen çıkma oranlarını azaltmaya yardımcı olabilir ve bu, onlara etkileşime girecekleri bir şey verir. Mikro etkileşimi gördüklerinde, kullanıcıların takılıp kalma olasılıkları artar ve web sitenizin hemen çıkma oranlarını düşürür.

Kullanıcıları Harekete Geçirme

Web siteleri markanız için güçlü satış araçlarıdır. Yani, doğru kullanılırsa. 

Web sitesi tasarımınız , alıcıların yolculuğu boyunca kullanıcılara rehberlik etmelidir. Web tasarımınıza mikro etkileşimler ekleyerek, web sitesi ziyaretçilerine saldırgan olmadan nereye gideceklerini gösterebilirsiniz. 

Kıpır kıpır bir düğme gibi basit animasyonlar veya bir CTA'daki küçük bir animasyon bile, ziyaretçilerin bir sonraki adıma geçmesini sağlamak için yeterli olabilir. Eğlenceli animasyonlar ve tepkisel geri bildirimler, kullanıcıları çağırır ve içeriğinizle etkileşimde bulunmalarını ister. Sadece satış yolunuzu takip etmiyorlar, aynı zamanda bunu yaparken de eğleniyorlar!

Web Sitesi Ziyaretçilerine Kontrol Duygusu Verin

İnsanlar genellikle kontrol sahibi oldukları şeylerle daha ilgili ve ilgilenirler. Web tasarımınıza mikro etkileşimler ekleyerek, web sitenizin ziyaretçilerini stantların dışına ve oyunun içine çekiyorsunuz.

Kullanıcılar web sitenizi tıkladığında ve eylemlerine tepki verdiğinde, onlara daha güçlü bir kontrol hissi verir. Sadece statik bir sayfayı ziyaret etmiyorlar; onlar deneyimin bir parçasıdır! Web sitenizle ve dolayısıyla markanızla daha ilgili hissetmelerine yardımcı olur.

Web Sitesi Mikro Etkileşimleri Nasıl Uygulanır?

Mikro etkileşimlere başlamaya hazır mısınız? Akılda tutulması gereken bazı ipuçları:

İşlevselliğe Odaklanın - Etkileşimi teşvik etmek, birinin dikkatini çekmek veya bilgi sağlamak olsun, mikro etkileşimlerinizin bir amacı olduğundan emin olun.

Basit Olun - Aşırı karmaşık etkileşimler ve animasyonlar, web sitenizi karmaşık ve hantal hale getirir. Mikro etkileşimleri "mikro" tutun. Ne kadar basit, o kadar iyi.

Kuralları İzleyin - Dört adımı hatırlayın: tetikleme, kurallar, geri bildirim, döngüler ve modlar. Bu, odaklanmanıza ve işleri basit tutmanıza yardımcı olacaktır.

Uzun Vadeli Düşünün - Kullanıcılar zamanla mikro etkileşimlerinizden bıkacak mı? Cevabınız evet ise, bir sorununuz var.

Deney - Bir mikro etkileşim uyguladıktan sonra geri bildirimleri takip edin. Hemen çıkma oranlarına yardımcı oldu mu? Daha fazla kişi CTA'nızı tıkladı mı? Neyin işe yarayıp yaramadığını öğrenin ve etkinliklerini en üst düzeye çıkarmak için mikro etkileşimlerinizi verilere uyarlayın. 

 

Zaman geçtikçe insanlar ziyaret ettikleri web sitelerinden daha fazlasını bekliyorlar. Temiz, basit ve her şeyden önce ilgi çekici olmalarını isterler. İlgi çekici siteler daha fazla trafik alır, hemen çıkma oranlarını düşürür ve dönüşümleri artırır. Mikro etkileşimler, web sitenizin öne çıkmasına ve ziyaretçilerle etkileşim kurmasına yardımcı olmanın harika bir yoludur.

ETİKETLER: Mikro, Web Tasarım


Web Tasarım hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle 0544 897 48 19 nolu telefonu arayarak iletişime geçin veya TEKLİF ALIN biz sizi arayalım.