Farklı içerikler ve unsurlarla oluşturulan ve geliştiren web siteleri son kullanıcılara kolay erişim imkânı ve anlaşılır bilgi olanağı sunmalıdır. Bu sebepten ötürü web sitesi tasarımı hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.
Web tasarım nedir?
Web tasarım, web sitelerinin son kullanıcılara özellikleri açık, estetik gibi önemli detaylar doğrultusunda sunulmasına katkı sağlayacak, kodlama ve programlar sayesinde gerçekleştirilen uygulamaların bütünü olarak nitelendirilmekte ve tanımlanmaktadır. Web tasarım sayesinde son kullanıcılar, herhangi bir arama motorundan bağlanmış olduğu internet sitelerini, teknik bilgilere gereksinim duymadan kolaylıkla kullanabilmektedir. Öte yandan web sitesi tasarımıyla alakalı yapılan hatalar veya göz ardı edilmiş olan noksanlar, temel hedeflerden uzaklaşmaya sebep olabilmektedir. Bu yüzden web sitesi tasarımı yaparken görsel kadar, kullanıcı deneyimi de son derece önemlidir. Bütün bu şartların oluşması için farklı kurallar, araçlar ve tasarım programları kullanılıyor.
Web tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir?
Web tasarım tüm kullanıcılara eşit, ortak ve kaliteli bir kullanım kolaylığı sağlamalıdır. Son kullanıcıya yönelik tasarımların yapılması ve site tasarımının tamamen özgün olması web tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken detaylardan biridir. Web tasarım çalışmaları özgünlük, profesyonellik ve disiplin isteyen çalışmalardır. Ciddi bir disiplin gerektiren web tasarım çalışmaları düzen içerisinde yapılmalıdır. Renkler, grafikler, font, içerik gibi detaylardan farklı olarak uyumluluk, teknoloji, kreatiflik, multimedya, navigasyon, gibi kullanımı kolay hale getiren dinamikler bu çalışmalarda yer alıyor. Estetik ve kaliteli bir internet sitesi için bütün bu detayları dikkate almak gerekir. Etkili bir internet sitesi tasarımına sahip olmak için uyulması gereken birçok tasarım tavsiyesi bulunuyor. Hedef kitleden SEO’ya fontlardan görsellere kadar birçok ayrıntı bulunmaktadır. Bu ayrıntılara uygun bir biçimde web tasarımı yapmak, şık ve sağlıklı biçimde kullanılan bir web sitesi tasarlamanıza katkı sağlamaktadır. İnternet sitesi tasarımı yaparken dikkat etmeniz gereken detayları şu şekilde izah edilebilir.
· Hedef kitlenize uygun şekilde tasarımlar yapmalısınız. Yaptığınız tasarımlar hedef kitlenize hitap etmelidir. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarına bağlı tasarımlar yaparak, ziyaretçi sayınızı ve sadık ziyaretçi kitlenizi yükseltebilirsiniz.
· Tasarımlarınızın SEO çalışmalarına uygun olmasına dikkat edin. SEO genellikle metin içerikleriyle bütünleşmiş olsa da web sitenizde kullandığınız görseller, görsellerin altında bulunan açıklamalar, tasarım kurgusu ve yazılım gibi detaylarda son derece önem arz etmektedir. Bu sebepten ötürü tasarım konusunda oldukça sağlıklı kullanıcı deneyimleri oluşturarak, Google’da üst sıralarda yer alabilirsiniz.
· Mobil uyumlu web sitesi tasarlamak son derece önemli bir konudur. Responsive tasarımlı siteler masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar dışındaki diğer mobil cihazlarda da geçerli olan bir tasarım biçimidir.
· Web site tasarımı yaparken çok fazla renk kullanmamaya ve özgün olan görsel içerikler seçmeye özen gösterin. Günümüzde en büyük tasarım hatalarından biri de özgün görseller kullanmaktır. Çok fazla renk kullanarak sitenizin dikkat çekeceğini düşünüyorsanız, bu konuda yanılıyor olabilirsiniz. Renk karmaşası kullanıcıların gözünü yorabilir. Bu yüzden sadeliğe önem verin. Özgün içerikler ve uyumlu renk tonları kullanarak tasarımlarınızı mükemmelleştirebilirsiniz.
· Web sitesi tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de okunaklı yazı tiplerinin tercih edilmesidir. Renk konusundaki hassasiyetler, font konusunda da etkilidir. Bütün sitede aynı yazı tipini kullanmak, abartıdan uzak durmak, kolay okunabilen bir yazı tipi tercih etmek, başarılı tasarımlar oluşturmanın temelidir.
Web tasarım programları
Web sitesi tasarımı yapan uzmanlar genellikle birçok araç ve programı beraber kullanabilmektedir. Bu programlardan bir kısmı sadece görsel alanlarla alakalıyken, bazıları da yazılım ve animasyon gibi detaylarla alakalı olabilmekte. En çok kullanılan web sitesi tasarım programları şu şekildedir;
Adobe Fireworks
Adobe Photoshop programına benzer olan, fakat daha fazla web tasarımla alakalı özel fonksiyonlarla donatılmış olan bu program JPG dosyalarını, HTML veya CSS koduna çevirme ya da PDF dönüştürücü özellikleriyle dikkat çekiyor.
Adobe Dreamweaver
Adobe Dreamweaver kodlama ve tasarım çalışmalarını bir arada sunduğundan bütün dünyada yazılımcılar ve tasarımcılar arasında bilinirliğini sürdürmeye devam etmektedir. Bu program ile Javascript, HTML, PHP, ASP gibi birçok yazılım dili aracılığıyla farklı tasarımlar oluşturabilirsiniz.
Adobe Photoshop
Dünyada en çok bilinen görsel işleme programlarından biridir. Grafik tasarım, fotoğrafçılık gibi birçok alanda oldukça yaygın olan, web tasarım konusunda da oldukça fazla tercih edilen programlardan biridir.
Adobe Flash
Web tasarım çalışmalarında animasyon oluşturma maksadıyla tercih edilen Adobe Flash, çizimden ya da görsel dosyalarından animasyonlar oluşturabilmektedir. Fakat web sitelerini yavaşlattığından dolayı arama motorlarınca, pek uygun tasarım aracı olarak görülmemektedir.
Microsoft Frontpage
Microsoft tarafından üretilen Frontpage, HTML sayfalarının Publisher, Powerpoint ve diğer Microsoft programlarıyla entegre bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Böylelikle önceden hazırlanmış olan Powerpoint sunumlarını istenilen web sitesine kolaylıkla ekleyebilmektedir.
Adobe Illustrator
Vektörel çizim programlarından biri olan Adobe Illustrator genellikle kurumsal kimlik çalışmalarında, basılı yayınlarda tercih edilmektedir. Kaliteyi yükseltme özellikleriyle dikkat çeken bu program sayesinde kara kalem çalışmaları renklendirilebilir.
Corel Draw
Genel olarak web tasarım çalışmalarında profesyonellerin tercih ettiği bir programdır. Vektör tabanlı olması birçok avantajı beraberinde getiriyor. Flash animasyonlarını bu program sayesinde tasarlayabilirsiniz. Ayrıca nesneleri Corel Draw sayesinde buton haline getirebilirsiniz.
Swish
Web tasarım dünyasında son zamanlarda git gide popülerliğini hissettiren Swish adlı program, animasyon oluşturma özellikleriyle dikkat çekiyor. Hareketli animasyonlar tasarlayabilen Swish, yazı hazırlama çalışmalarında da tercih edilebilir. Ayrıca HTML ve SWF olarak kayıt yapma olanağı sunuyor.
Freehand
Corel Draw gibi vektörel programlardan biri olan Freehand genellikle reklam ve logo tasarımlarında tercih edilen bir programdır. Bu programın en önemli özelliklerin biri de; çözünürlük yükselip düştüğünde görüntünün bozulmaması veya piksel kaybı yaşanmasını önlemektedir.
Sketch
Birçok web tasarım programına göre daha az maliyetle satın alınabilecek programlardan biridir. Arayüz ve dijital tasarım çalışmaları için kullanılmasının yanı sıra web tasarımcıları ve teknoloji marklarının tercih ettiği programlardan biridir.