• bilgi@underdrew.com
  • Terazidere Mh. Baki Sk. No:34/1 Bayrampaşa / İSTANBUL
Google PageSpeed Insights Nedir? Nasıl Kullanılır?
Google PageSpeed Insights Nedir? Nasıl Kullanılır?
Google PageSpeed Insights Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google tarafından 2010 yılında üretilen bir araçtır. Web site sahipleri son 10 yılda bu araca sık sık başvururlar. Birçok site sahibi bu araç sayesinde elde etmiş olduğu verileri değerlendirip, sitelerinde çeşitli değişiklikler yapmaktadırlar. Bu değişikliklerin en önemlisi de sitelerin ziyaretçiler tarafında daha hızlı açılmasıdır. PageSpeed ile birlikte internet sitelerinin yüklenme hızı SEO çalışmalarında önemli bir yere sahiptir.

Google PageSpeed Insights bir internet sitesinin mobil ve masaüstü versiyonda yüklenme hızını test etmektir. Bunun dışında yüklenme hızını etkileyen tüm unsurları detaylarıyla gösteren bir araçtır. İnternet sitelerinin yüklenmesi ve kullanıcıların ekranında görünmesi esnasında arka planda binlerce işlem yapılabilmektedir. Bu işlemler internet sitesinin yüklenmesini hem olumlu hem de olumsuz etkileyebilmektedir. Google yayınladığı araçla hangi unsurların geliştirilmeye açık olduğunu, hangilerinin doğru bir şekilde çalıştığını ve olumlu bir biçimde katkı sağlayabildiğini gösterir. Site yöneticileri ve geliştiricileri Google PageSpeed Insights tarafından sağlanan verileri kullanıp internet sitelerinin daha yüksek performanslı hale getirilmesine yönelik birçok düzenleme yapmaktadır.

Google PageSpeed Insights ne işe yarar?

Google PageSpeed Insights internet sitelerini inceleyip, sitelerin çeşitli performanslarını kontrol ederek bir puanlama sistemi üretir. Google’ın açık kaynak kodlu araçlarından biri olan Lighthouse internet sitesinin performansını, erişilebilirliğini, SEO performansını ve daha birçok alanı değerlendirip, skor tablosu oluşturmaktadır. Bu puanlama sisteminde 90 ve üzeri puanlar geçer not olarak kabul edilir. 50 ila 90 arasındaki puanla geliştirilmeye açık ve iyileştirilmeye gereksinim olduğunu ifade etmektedir. 50 puan altında kalan siteler ise kötü performanslı olarak değerlendirilir. Google PageSpeed Insights ile herhangi bir alan adı kontrol edildiği esnada araç öncelikle Chrome User Experience Report adındaki veri setini inceler. Stabil durumlarda ise First Contentful Paint Largest Contentful Paint, Cumulative Layout Shift verilerini sunar. Bu veriler yöneticiler tarafından efektif bir şekilde kullanılarak siteler daha yüksek performanslı hale getirilir.

Google PageSpeed Insights nasıl kullanılır?

Google PageSpeed Insights kullanıcılara hem geliştirici aracı hem de bir internet sitesi olarak sunulmuştur. Google PageSpeed Insights’ı kullanmak için bir arama motorundan https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights adresine gidip URL sorgulaması yapılabilir. PageSpeed aracı aynı zamanda Chromium tabanlı tarayıcılardan da kullanılabilir. Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı Chromium altyapısı bulunan tarayıcıların geliştirici araçları içerisinde PageSpeed bulunur. Tarayıcılardan bu aracı kullanılabilmesi için öncelikle ayarlar bölümünden geliştirici araçlarını aktif hale getirmek gerekir. Tarayıcılar üzerinde bu işlemler yalnızca açık olan sekmelerde tamamlanabilir. Siteyi açıp sağladığınızda öğeyi incele seçeneğine tıklayıp geliştirici ayarları açılır. Günümüzde bu işlemler genellikle birçok tarayıcı üzerinde F12 tuşuyla yapılabilmektedir. Burada yer alan geliştirici araçları menüsünden Lighthouse bölümüne tıklamak yeterlidir. Tarayıcı üzerindenki Lighthouse bölümü üzerinden sitenin değerlendirileceği kategori ve inceleme yapılabilen cihazlar seçilebilmektedir. Bu seçimler sonrasında rapor oluştur seçeneğine tıklamak yeterlidir. Değerlendirme tamamlandıktan sonra PageSpeed raporu ekranda görünür.

Google PageSpeed Insights ne için kullanılır?

PageSpeed’in ilk kullanım amaçlarından biri internet sitelerinin masaüstü ve mobil cihazlardaki performansı hakkında bilgi almaktır. Rapor sonucunda oluşturulan veriler sayesinde sitede iyileştirmeler yapıp daha hızlı yüklenme sağlanabilmektedir. Mobil sitelerin yüklenme süreleri 3 saniyeyi geçtiği zaman ziyaretçilerin %70 kadarı siteyi gezmekten vazgeçer. Bunun dışında 2018 senesinde Google tarafından yayınlanmış olan Speed Update ile beraber hem Google arama bölümünde hem de reklamlarda internet sitesinin mobil cihazlar üzerindeki yüklenme hızı direkt belirleyici unsurlardan biri haline gelmiştir. Bunun dışında Mayıs 2020’de gelen güncelleme sonrasında SEO sıralamasında birçok değişim gerçekleştirildi. Bu değişikliklerle sayfaların kullanıcı deneyimi unsuru da eklenmiştir. HTTPS desteği, mobil uyumluluk, güvenli ziyaret, Core Web Vitals gibi durumlar sitelerin SEO performansını etkileyen unsurlar haline gelmiştir.

Google PageSpeed Insights Verileriyle Neler Yapılabilir?

Google PageSpeed Insights internet sitesinin farklı bölümlerinin test edilmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmalar sonrasında önemli bir rapor oluşturmaktadır. Bu rapor temelde internet sitelerinin geç yüklenmesine sebep olan sorunları ortaya çıkarmaktadır. Google PageSpeed Insights verileriyle sitelerin performansını olumsuz etkileyen yönler belirlenip bunların iyileştirilmesini gerçekleştirmektedir. Sitelerin arka planında gecikmeye sebep olabilecek birçok detay bulunur. Google PageSpeed Insights ile bu sorunların nerede olduğu ve nasıl kaynaklandığı tespit edilebilir. Google PageSpeed Insights ayrıca gecikmeye sebep olabilecek durumların nasıl giderileceği konusunda birçok bilgi vermektedir. Bu bilgileri uygulayıp sitenizin yüklenme hızını artırabilirsiniz.

Google PageSpeed Insights Temel Özellikler

Google PageSpeed Insights’ın en temel özelliği internet sitelerinin performans ölçümünün nasıl yapılması gerektiğini, nerelerde sorun olduğunu, nelerin geliştirilmeye açık olduğunu ve hangi bölümlerde sorun olup olmadığını gösteren önemli bir araçtır. Yapılan testlerden sonra oluşturulan rapor internet sitesinin yüklenme süresi, veri paketi büyüklüğü ve yapılan istek sayılarının sonucudur. Test öncesinde hangi optimizasyon kuralının uygulandığına dair filtrelemeler yapılabilir.

Google PageSpeed Insights sağladığı avantajlardan bazılarını aşağıda sizlere sıraladık;

·        Birçok farklı sitenin analiz edilmesi konusunda oldukça başarılı bir uygulamadır. Ayrıca rakip analizi yapmak içinde kullanılabilir.

·        Oldukça basit bir kullanıma sahiptir ve kullanıcı dostudur.

·        Hızlı sonuç vermektedir.

·        Sitenizi detaylı bir şekilde analiz edip, hız sorunlarını gideren birçok çözüm sunmaktadır.

·        Sunmuş olduğu ayrıntılı raporlama sayesinde sitenizin performansını artırma konusunda yardımcı olmaktadır.

·        Herhangi bir sınırlama bulunmadan birçok siteyi analiz edebilir. Bu anlamda herhangi bir kota ya da sınırlama yoktur.

·        Hız puanını yükseltmek için bu aracı kullanabilirsiniz.

·        Mobil ve masaüstü olarak farklı şekillerde analizler yapmayı mümkün hale getirir.

·        Javasciprt, CSS, HTML kodlarıyla alakalı hatalar hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşmaktadır.

ETİKETLER: Seo, Hız, Testi


Web Tasarım hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle 0544 897 48 19 nolu telefonu arayarak iletişime geçin veya TEKLİF ALIN biz sizi arayalım.