AngularJS ("Angular" ve "angular.js" olarak da bilinir) Javascript tabanlı açık kaynak kodlu bir web uygulama çatısıdır (Framework). Genel kullanım amacı hem mobilde hem bilgisayarda çalışan uygulamalar geliştirmektir. MVC (model-view-controller) ve MVVM (model-view-viewmodel) mimari yapıları kullanılarak zengin internet uygulamaları geliştirmeye son derece elverişlidir.
Angular ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?
AngularJS mucitleri olan "Misko Hevery" ve "Adam Abrons" tarafından ilk olarak 2008 yılında ortaya çıkarıldı. Banşlangıçta yazılımcılar için değilse bile tasarımcılar için web uygulamaları geliştirmeyi basitleştirme amacıyla yola çıktı. Öyle ki tasarımcılar arka planda yapılması gereken zorlu çalışmalarla vakit harcamadan kolaylıkla web uygulamaları geliştirebileceklerdi, büyük ölçüde öyle de oldu.
Gelişim Süreci
Her yeni buluş gibi Angular da bazı zorlu kabul süreçlerini atlattıktan sonra, en başından beri gelişiminde desteği bulunan Google'ın bazı önemli projelerinde denendi. Diğer yazılım teknolojilerine kıyasla son derece avantaja sahip olduğu anlaşılan AngularJS'in 2010 Ağustosunda versiyon 1.0 ile kullanıcılara sunulmasına karar verildi. Bazı gecikmeler sebebi ile ancak 2011'in Mayıs ayında kullanıcılara sunulabilen AngularJS böylelikle yazılım dünyasındaki yerini almış oldu.
AngularJS'den Angular'a
2012 ve 2014 yılları arasında Facebook tarafından geliştirilen "ember.js" ve "react.js" gibi frameworklerin AngularJS'den daha iyi sonuçlar ve daha yüksek performanslar ortaya çıkardığı gözlemlendi. Aynı zamanda AngularJS'in eksikleri ve sorunları da dikkat çekmeye başlamıştı. Durum böyleyken Angular ekibi zor yollardan edinilmiş tecrübelerin de ışığında mevcut olan AngularJS'i geliştirmek yerine sıfırdan yeni bir framework üretmeye karar verdiler. Uzun süren çalışmaların ardından nihayet 2016 yılının eylül ayında yepyeni Angular (versiyon 2.0) Kullanıcılara sunuldu. Ortaya çıkan bu yeni framework'ün ardından artık Angular versiyon 1.x "AngularJS" olarak, yeni Angular versiyon 2.x ise yalnızca "Angular" olarak anılmaya başlandı.
Angular Kullanılarak geliştirilmiş Başlıca Uygulamalar
Dünyanın en çok tercih edilen frameworkleri arasında yer alan Angular ile geliştirilmiş onbinlerce uygulama ve websitesi arasından başlıcaları şu şekilde;
Google Adwords
Netflix
Paypal
U.S Bank
Sandisk
Autodesk
Microsoft Office Support
DoubleClick (AngularJS'in Google taradından denendiği ilk uygulama)
Emirates
The Weather Channel
The Guardian
Google Fonts
Google Pay
Google Express
Google Cloud
Google Store
Google Home